Noslēdzies konkurss par ilgtspējīgas būvniecības tehnisko kritēriju izstrādi

27.06.2008

Noslēdzies biedrības „Zaļās mājas" organizētais atklātais iepirkuma konkurss „Ilgtspējīgas būvniecības novērtēšanas kritēriju izstrāde." Iepirkuma priekšmets – ilgtspējīgas būvniecības vērtēšanas kritēriju un to ieviešanas sistēmas izstrāde, vērtēšanas kritēriju aprakstošās un skaitliskās formas un elektroniskās matrices izstrāde un adaptēšana Latvijas apstākļiem.

 

Izvērtējot līdz konkursa pieteikšanās termiņam, š.g. 16. jūnijam, iesūtītos materiālus, iepirkuma komisija pieņēmusi lēmumu neizvēlēt uzvarētāju, bet minētā projekta virzībai turpināt sarunu procedūru ar ieinteresētajiem ekspertiem. „Ilgtspējīgas būvniecības tehnisko kritēriju izstrāde ir ļoti atbildīgs solis ceļā uz ēku novērtēšanas sistēmu, jo tieši pēc raksturojošiem skaitļiem un mērvienībām būs iespējams noteikt projekta atbilstību ilgtspējīgas būvniecības pamatprincipiem. Piemēram, no pirmā acu uzmetiena ēka var šķist „zaļa" un ilgtspējīga, taču to, vai tā patiešām ir, varēs noteikt tikai rūpīgi izanalizējot atbilstību visiem ilgtspējīgas būvniecības pamatprincipiem. Lai nodrošinātu maksimāli kvalitatīvu šī posma izstrādi, esam lēmuši neizvirzīt konkursa uzvarētāju, bet sarunu procesā ar ieinteresētajiem speciālistiem pārskatīt piedāvājumu pilnveidošanas iespējas," informē biedrības „Zaļās mājas" ilgtspējīgas būvniecības programmas vadītājs Andis Bunkšis.

Kā ziņots iepriekš, šī gada maijā publiskota ilgtspējīgas būvniecības un apsaimniekošanas pamatprincipu gala redakcija. Ekspertu darba grupas izstrādātie Latvijas ilgtspējīgas būvniecības un apsaimniekošanas pamatprincipi ietver norādes, kādām jābūt būvēm, lai tās varētu atzīt par ilgtspējīgām, ar to saprotot vides, sociālo un ekonomisko jautājumu sabalansēšanu, nolūkā veicināt līdzsvarotu attīstību. Biedrības „Zaļās mājas" vadītajā darba grupā piedalījās plašs sabiedrisko un profesionālo organizāciju loks – pārstāvji no arhitektu, būvnieku, projektu attīstītāju, vides aizsardzības organizācijām, valsts un pašvaldību institūcijām, citu saistītu nozaru uzņēmumiem un asociācijām. Izstrādātā dokumenta gala redakcija, kā arī sīkāka informācija par darba grupā pārstāvētajām organizācijām pieejama biedrības mājas lapā www.zalasmajas.lv/jaunumi.

Papildus informācijai
Pasaulē tiek izmantotas vairākas vērtēšanas sistēmas, kas ēkas izvērtē pēc ilgtspējīgas būvniecības principiem un norāda uz pakāpi, kādā šie principi īstenoti. Piemēri – LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) ASV un Kanādā, BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) Apvienotajā Karalistē un CASBEE (Comprehensive Assessment System for Building Environmental Efficiency) Japānā, Green Star Austrālijā. Iegūtais sertifikāts ir kvalitātes zīme, kas sniedz informāciju par atbilstību ilgtspējīgas būvniecības kritērijiem un palīdz patērētājiem vieglāk orientēties nekustamo īpašumu tirgū.

Informāciju sagatavoja:
Ieva Krūmiņa
Biedrības „Zaļās mājas"
Sabiedrisko attiecību un mārketinga projektu vadītāja
Tālr. 67327504, 29656429
ieva.krumina@zalasmajas.lv
www.zalasmajas.lv

  Share on: