Koka cilvēciņi Rīgas centrā aicina samazināt pasaules klimata izmaiņas

20.10.2008

No 21.oktobra līdz 30. novembrim Rīgas centrā par nelabvēlīgajām pasaules klimata izmaiņām un koksnes produktu lietošanu kā ilgtermiņa risinājumu iedzīvotājus informēs četri 180 cm lieli koka cilvēciņi. Šī aktivitāte norisinās biedrības "Zaļās mājas" organizētās informatīvās kampaņas "Es turu zemes klimatu Cool!" ietvaros.

Kampaņas mērķis ir vērst sabiedrības uzmanību uz nelabvēlīgajām pasaules klimata izmaiņām un paaugstināt cilvēku zināšanas un izpratni par meža un koksnes produktu lomu oglekļa dioksīda (CO2) piesaistē un klimata izmaiņu mazināšanā. Kampaņa tiek aizsākta Eiropas Meža nedēļas ietvaros, kad laikā no 20. līdz 24. oktobrim visā Eiropā tiek atzīmēta Eiropas mežu nozīme klimata pārmaiņu mazināšanā, koksnes un atjaunojamās enerģijas nodrošināšanā.

No 21. līdz 26. oktobrim koka cilvēciņi būs aplūkojami Līvu laukumā. Vides akcijas norises laikā koka cilvēciņu figūras tiks izvietotas apmeklētākajās Rīgas centra vietās – Rātslaukumā, "Galerijā Centrs", Vērmanes dārzā un Bastejkalnā.

"Viens no būtiskākajiem pasaules klimata izmaiņu ierosinātājiem ir oglekļa dioksīda izmeši, kuru koncentrācija atmosfērā, saskaņā ar Zviedrijas Kokrūpniecības federācijas datiem, kopš 19. gadsimta vidus ir palielinājusies par apmēram 30%," stāsta biedrības "Zaļās mājas" valdes priekšsēdētājs Andis Bunkšis. „Pēdējos gados pasaules un Latvijas iedzīvotāju ikdienu arvien vairāk ietekmē globālās klimata izmaiņas. Īsākas un siltākas ziemas, postošas vētras, jūras krastu rukšana, izmaiņas zivju un putnu populācijās – tās ir tikai dažas no problēmām, ko esam jau pamanījuši."

"Novietojot koka cilvēciņus labi apmeklētās Rīgas centra vietās, vēlamies vienkāršā veidā norādīt uz koksnes lietošanu kā vienu no lielā CO2 izmešu daudzuma risinājumiem. Augoši koki absorbē CO2. Kokam pārtopot priekšmetā, piemēram, krēslā vai ēkas konstrukcijā, tas visu kalpošanas laiku uzglabā uzkrāto oglekļa dioksīdu. Koksnes materiālu izmantošana arī samazina nepieciešamību pēc citu, dabai nedraudzīgāku materiālu, izmantošanas. Koksne kā dabisks un atjaunojams resurss ir viens no efektīvākajiem risinājumiem, domājot par ilgstpējīgu būvniecību un veselīgas dzīves telpas izveidi Latvijā," turpina Andis Bunkšis.


No satraukuma pie reāliem darbiem

Pirms pāris nedēļām pēc biedrības "Zaļās mājas" pasūtījuma pētījumu aģentūra "M9" veica vairāk nekā 2000 Latvijas iedzīvotāju aptauju, noskaidrojot viņu viedokli par globālo sasilšanu un klimata izmaiņām. Kā liecina pētījuma dati, 91% respondentu globālās sasilšanas un klimata pārmaiņu jautājums ir aktuāls.

Vienlaikus tikai 26% respondentu atzina, ka ikdienā veic kādas darbības CO2 izmešu samazināšanai, mājokļa būvniecībai vai remontam izvēloties videi draudzīgus materiāls, nevis tādus, kas ražoti no izsīkstošiem un dabai nedraudzīgiem resursiem.

"Klimata izmaiņas ir pārāk svarīgs process, lai to risināšanu atvēlētu citiem vai atliktu uz vēlāku laiku. Aizņemti ar ikdienas jautājumu risināšanu, nereti nepamanām to, kas notiek ar vidi ap mums, " saka Andis Bunkšis. "Veicot būvniecības, remonta vai telpu iekārtošanas darbus un izvēloties koksni, ikvienam ir iespēja ietekmēt to, ka dzīvojam nepiesārņotā un vienlaikus mūsdienīgā vidē. Tā ir tālredzīga un atbildīga izvēle, domājot par pasauli, kādā dzīvosim rīt."

Papildus informācija par CO2 izmešiem un koksnes lietošanu kā risinājumu, uzsākot kampaņu, no 21.oktobra būs aplūkojama /wp-content/uploads/CO2

Kampaņu "Es turu zemes klimatu Cool!" atbalsta Meža attīstības fonds, "Aizkraukles banka", laikraksti "Diena" un "5min".

Par biedrību "Zaļās mājas"
Biedrība "Zaļās mājas" dibināta 2006. gada decembrī. Biedrības mērķis ir veicināt ilgtspējīgas būvniecības attīstību Latvijā, kas ievēro ekoloģiskos ierobežojumus, atbilst mūsdienu komforta un kvalitātes prasībām un vienlaikus ir sociāli un finansiāli izdevīga.

Atbalstot ilgtspējīgu būvniecību kā perspektīvu nišu, biedrības "Zaļās mājas" padomes darbā iesaistījušies pārstāvji no projektu attīstītāju, arhitektu, celtnieku, būvmateriālu ražotāju, finanšu sektora un dabas aizsardzības organizācijām, kā arī pašvaldībām un valsts institūcijām, veidojot daudzpusīgu skatījumu uz ilgtspējīgas būvniecības ideju iedzīvināšanu sabiedrībā. Plašāka informācija par biedrību "Zaļās mājas" – www.zalasmajas.lv


Papildinformācija:
Ieva Krūmiņa,
Biedrības "Zaļās mājas"
sabiedrisko attiecību un mārketinga projektu vadītāja
Tālr. 67327504, 29656429
ieva.krumina@zalasmajas.lv

 

  Share on: