Saeimas namā atklāta foto izstāde –

23.10.2008

23. oktobrī klātesot Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem, Saeimas deputātiem, biedrības "Zaļās mājas" pārstāvjiem un citiem viesiem, Saeimas nama Dzeltenajā zālē atklāta foto izstāde "Samaziniet klimata izmaiņas – lietojiet koksni!". Tajā aplūkojamas Jāņa Medņa fotogrāfijas, kurās atspoguļotas pārmaiņas dabā, kā arī risinājumi nelabvēlīgo pasaules klimata izmaiņu mazināšanā.

„Latvija ir mežu zeme, tie sedz vairāk nekā pusi mūsu valsts teritorijas. Gan mūsu valstī, gan Eiropā kopumā koksnes izmantošanai vēl ir lielas potences. Naftas, gāzes un ogļu krājumi reiz beigsies, tādēļ jau tagad gan Eiropas, gan visas pasaules valstīm ir jādomā, kā efektīvāk izmantot dabas resursus, neatjaunojamos enerģijas avotus aizvietojot videi draudzīgākām alternatīvām – koksni, vēju, ūdeni un sauli," norāda Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

„Ar šīs izstādes palīdzību vēlējāmies interesantā veidā piefiksēt izmaiņas Latvijas dabā, tostarp nelabvēlīgās. Vienlaikus izstādes emocionālās fotogrāfijas norāda uz efektīvu un Latvijai piemērotu risinājumu klimata izmaiņu mazināšanā – mežu un koksnes produktiem, kas, gudri un tālredzīgi izmantoti, var ietekmēt to, kādā vidē dzīvosim mēs un mūsu bērni," stāsta Andis Bunkšis, biedrības "Zaļās mājas" valdes priekšsēdētājs.

"Gatavojot šo izstādi, es vēroju Latvijas klimatu. Meklēju atbildes uz jautājumiem, kā jūtas daba Latvijā un kā mēs mākam ar to sadzīvot," par izstādes tapšanu stāsta fotogrāfs Jānis Mednis. "Savā fotogrāfa pieredzē bieži esmu saskāries ar problēmu, ka bilde nav vizuāli baudāma, ja fonā skaidri jaušams kāds priekšmets, piemēram, loga rāmis, no nedabīga
materiāla. Tas gluži vai "laužas ārā" no kopskata. Atšķirībā no mākslīgi veidotiem materiāliem, koks, tāpat kā cilvēks, ir personība ar savu dzīvesstāstu."

Izstādi "Samaziniet klimata izmaiņas – lietojiet koksni!" informatīvās kampaņas "Es turu zemes klimatu COOL!" un Eiropas Meža nedēļas (20. – 24. oktobris) ietvaros organizē biedrība "Zaļās mājas". Foto izstāde Saeimas deputātiem, darbiniekiem un Saeimas nama apmeklētājiem būs aplūkojama līdz 31. oktobrim.

Tāpat informatīvās kampaņas "Es turu zemes klimatu COOL!" ietvaros līdz 30. novembrim Rīgas centrā par nelabvēlīgajām pasaules klimata izmaiņām un koksnes produktu lietošanu kā ilgtermiņa risinājumu iedzīvotājus informē četri 180 cm lieli koka cilvēciņi. Šonedēļ koka cilvēciņi aplūkojami Līvu laukumā.

Papildus informācija par CO2 izmešiem un koksnes lietošanu kā risinājumu aplūkojama /wp-content/uploads/CO2

Kampaņu "Es turu zemes klimatu COOL!" atbalsta Meža attīstības fonds, "Aizkraukles banka", laikraksti "Diena" un "5min".

Par fotogrāfu Jāni Medni
Jānis Mednis iepriekš ir veidojis izstādes "Krasta dzīve" (2000.g.) un "Neredzamā pasaule" (2001.g.). 2006. gadā iedzīvotājiem dažādās Latvijas pilsētās bija iespēja aplūkot fotomūzikas albūma "Zaļš, Balts, Zils" izstādi, kas tapusi sadarbībā ar Raimondu Tigulu. Šī izstāde izrādīta arī Igaunijā, Francijā un Šrilankā. 2007. gadā Jānis Mednis ieguva Latvijas fotogrāfijas "Latio" gada balvu, kā arī strādājis par Latvijas prezidentes Vairas Vīķes – Freibergas oficiālo fotogrāfu.

Par biedrību "Zaļās mājas"
Biedrība "Zaļās mājas" dibināta 2006. gada decembrī. Biedrības mērķis ir veicināt ilgtspējīgas būvniecības attīstību Latvijā, kas ievēro ekoloģiskos ierobežojumus, atbilst mūsdienu komforta un kvalitātes prasībām un vienlaikus ir sociāli un finansiāli izdevīga.

Atbalstot ilgtspējīgu būvniecību kā perspektīvu nišu, biedrības "Zaļās mājas" padomes darbā iesaistījušies pārstāvji no projektu attīstītāju, arhitektu, celtnieku, būvmateriālu ražotāju, finanšu sektora un dabas aizsardzības organizācijām, kā arī pašvaldībām un valsts institūcijām, veidojot daudzpusīgu skatījumu uz ilgtspējīgas būvniecības ideju iedzīvināšanu sabiedrībā. Plašāka informācija par biedrību "Zaļās mājas" – www.zalasmajas.lv


Papildinformācija:

Ieva Krūmiņa,
Biedrības "Zaļās mājas"
sabiedrisko attiecību un mārketinga projektu vadītāja
Tālr. 67327504, 29656429
ieva.krumina@zalasmajas.lv

 

 

  Share on: