Spriedīs par iespējām paaugstināt būvniecības kvalitāti Latvijā

03.02.2010

Rīga, 2.febr., NOZARE.LV. Rīt, 3.februārī, konferencē "Ilgtspējīgas būvniecības nodrošināšanas instrumenti un to ieviešanas iespējas Latvijā" spriedīs par iespējām paaugstināt būvniecības kvalitāti Latvijā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja pasākuma organizatori – biedrība "Zaļās mājas" un Banku augstskolas (BA) Biznesa un finanšu pētniecības centrs.

Biedrība "Zaļās mājas" praktiskās konferences laikā iepazīstinās ar risinājumu būvniecības kvalitātes paaugstināšanai Latvijā, informē biedrības projektu vadītāja Zane Sauka.

Risinājums tapis sadarbībā ar projekta atbalsta grupu, kurā ietilpst uzņēmumi "Re&Re", "Knauf", "Jaunrīgas attīstības uzņēmums", "Saint-Gobain celtniecības produkti" un "Ramirent".

"Zaļās mājas" piedāvā pielāgot un ieviest Latvijā ilgtspējīgas būvniecības kvalitātes zīmi, kas pierādījusi sevi starptautiskā arēnā un kuras mērķis ir izcelt ilgtspējīgas būves, tādējādi komunicējot šādu ēku pievienoto vērtību to potenciālajiem lietotājiem. Šī metode paredz virkni ieguvumu videi, ekonomikai un sabiedrībai. Projekts tiek realizēts sadarbībā ar Vides ministriju, tas tiek finansēts no Eiropas ekonomiskās zonas finanšu instrumenta līdzekļiem," stāstīja Sauka.

BA Biznesa un finanšu pētniecības centra direktors Andris Nātriņš norāda, ka "Zaļās mājas" Latvijā uzsākusi ilgtspējīgas būvniecības novērtēšanas un sertifikācijas instrumenta izstrādi, izvēloties pieeju – pielāgot pagājušā gadsimta 90.gadu sākumā Lielbritānijā izstrādāto "Building research establishment’s environmental assessment method" (BREEAM) metodoloģiju.

BREEAM pielāgošana mūsu valsts situācijai nozīmē šīs sistēmas standartu adaptēšanu Latvijas klimatiskajiem un ekonomiskajiem apstākļiem, kā arī esošajai likumdošanai. Latvijai piemērotu BREEAM versiju ir plānots izstrādāt 2010.gada laikā. Šim nolūkam tiks izveidotas īpašas darba grupas. Tajās paredzēts iesaistīt nozaru profesionāļus, valsts, pašvaldību un profesionālo nevalstisko organizāciju pārstāvjus. Darba grupas BREEAM Latvijas ilgtspējīgas būvniecības instrumenta veidošanai uzsāks darbu 2010.gada februārī, informē Nātriņš.

Konference notiks 3.februārī "Hotel de Rome".

Plānots, ka konferenci atklās vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Paredzēts, ka konferencē ar atsevišķām uzrunām un prezentācijām uzstāsies biedrības "Zaļās mājas" valdes priekšsēdētājs Andis Bunkšis, Sauka, kā arī Vides ministrijas valsts sekretāra vietniece Vija Gēme un Latvijas Arhitektu savienības padomes priekšsēdētājs Andris Kronbergs.

Konferencē paredzēta plaša diskusija ar būvniecības kompāniju, arhitektu, banku pārstāvju un atbildīgo valsts institūciju pārstāvju piedalīšanos.

Konferenci vadīs Nātriņš.

Alvils Zauers  Nozare.lv 

  Share on: