Konstrukciju elementi

12.10.2007

Liela daļa koksnes produkcijas, kas paredzēta konstrukcijām, ir no masīvkoka, ko gatavo no kopā salīmētiem kokmateriāliem. Konstrukciju elementos var ietilpt arī cita koka produkcija vai citi materiāli, piemēram, metāls. Koksnes līmēšanā var izmantot daudz dažādu veidu līmes un līmēšanas tehnoloģijas.

Līmētā koksne un līmēti konstrukciju kokmateriāli

Par līmēto koksni dēvē konstrukciju elementus, kas izgatavoti no kopā salīmētiem slāņiem, koksnes šķiedras orientējot elementu garenvirzienā. Šim nolūkam tiek izmantota egle, bet atsevišķos gadījumos speciāliem mērķiem lieto arī priedes koksni. Tā dēvētās homogēnās līmētās koksnes visu slāņu kvalitāte ir aptuveni vienādi augsta, bet tā sauktajai kombinētajai līmētajai koksnei ļoti augsta kvalitāte ir tikai diviem vai trim ārējiem slāņiem.

Pēc slāņu skaita izdala ar L marķētu līmēto koksni un tā sauktos līmētos konstrukciju kokmateriālus. Ar L marķēto līmēto koksni, kas ir vispārpieņemts apzīmējums līmētai koksnei ar vismaz četriem slāņiem, parasti izgatavo L40 stiprības klasē, bet līmētos konstrukciju kokmateriālus (līmēts koks ar diviem vai trim slāņiem) izgatavo LK30 stiprības klasē.

Ražo gan taisnus, gan liektus elementus, parasti ar taisnstūra šķērsgriezumu. Šķērsgriezuma platumu ierobežo slāņu kokmateriāla platums (215 mm), savukārt tā augstumu līdz apmēram diviem metriem ierobežo pieejamās ēvelēšanas tehnikas aprīkojums. Garenvirzienā slāņiem ir tapu salaiduma konstrukcija, kas ļauj ražot ļoti lielus garumus (līdz pat 60 metriem). Elementa garumu praktiski ierobežo transportēšanas iespējas.

Salīdzinājumā ar atbilstošiem konstrukciju kokmateriālu elementiem līmētajai koksnei vidēji ir augstāka stiprības klase un mazāka stiprības īpašību izkliede (slāņojuma efekts). Svarīgas īpašības ir arī izmēru stabilitāte un spēja pretoties degšanai.

Kārtaini līmētie kokmateriāli (LVL)

Kārtaini līmētie kokmateriāli, kuru apzīmēšanai bieži tiek lietots amerikāņu nosaukums LVL (Laminated Veneer Lumber), ir konstrukciju materiāls, kas tuvi radniecīgs līmētai koksnei. To izgatavo industriāli, elementu formās ar taisnstūra šķērsgriezumu. Elementus galvenokārt izmanto kā sijas nesošajās konstrukcijās. Tie tiek ražoti no liela skaita kopā salīmētu priedes vai egles finiera slāņu, turklāt vairums finiera slāņu ir orientēti elementa garenvirzienā. Biezums ir 27-75 milimetri ar sešu milimetru intervālu.

Precīzāku informāciju par izmantošanu un izmēru noteikšanu var saņemt pie izgatavotāja.

Vieglie profili un vieglās sijas

Vieglajā būvniecībā tiek izmantoti un attīstīti dažādi vieglie elementi. Izplatītākie veidi ir sijas vai profili ar konstrukciju kokmateriālu uzmalām un konstrukciju saplākšņa vidusdaļu.

 

  Share on: