Plātņu materiāli

12.10.2007

Saplāksnis

Saplāksnis parasti ir izgatavots no nepāra skaita kopā salīmētām finiera loksnēm. Kārtas parasti līmē kopā perpendikulāri, taisnā leņķī vienu pret otru. Saplāksnī izmantotais finieris var būt no dažādu sugu koka, dažāda biezuma un kvalitātes.

Latvija ir viena no vadošajām bērza saplākšņa ražotājvalstīm pasaulē, savukārt, piemēram, Zviedrijā galvenās saplākšņa ražošanā izmantotās koku sugas ir priede un egle. Virsmas finieri ražo arī no citu sugu kokiem, piemēram, dižskābarža, ozola, kā arī no tropiskajiem kokiem. Saplākšņa kvalitāte var būt dažāda atbilstoši tā izmantošanai. Apdarei paredzēto saplāksni šķiro pēc īpašiem noteikumiem.

Saplāksni izmanto arī betona formu apklāšanai. Šis, tā saucamais veidņu saplāksnis, no virspuses ir pārklāts ar plastikāta kārtu. Tās biezums, kā arī saplākšņa lietošana nosaka, cik reižu to var izmantot – parasti līdz 50 betonēšanas reizēm.

Trīs kārtu parkets

Gatavu grīdas klājumu izgatavo no slāņu konstrukcijas dēļiem vai plāksnēm, kas, kā likums, sastāv no trim kārtām: izturīgas virsējās finiera kārtas, koka vai skaidu plātnes kodola un pamatnes kārtas. Pēdējai, dažkārt sauktai arī par šķēršļa finieri, ir tāds pats šķiedru virziens kā izturīgajai virsmas kārtai.

Trīs kārtu parketam tā uzbūves dēļ ir mazākas mitruma svārstības nekā masīvkoka grīdām. Trīs kārtu parketu parasti nolako jau rūpnīcā. Ir arī slāņu grīdas, kuru virsmas apstrādātas citādi, piemēram, ar eļļu.

Kokšķiedras plātnes

Kokšķiedras plātnes izgatavo, termiski presējot koksnes šķiedru, turklāt to ražošanā parasti netiek izmantota līme. Atkarībā no spēka, ar kādu tiek presēta šķiedra, iegūst dažādas kokšķiedras plātnes.

Sortiments ir liels, plātnes ražo dažādos biezumos, formās un izpildījumā. Pēc blīvuma kokšķiedras plātnes iedala rūdītās, cietās, vidēji cietās un porainās.

Kokskaidu plātnes

Kokskaidu plātnes tiek izgatavotas no šķeldas, zāģskaidām un veselībai nekaitīgas sintētisko sveķu saistvielas. Ražošanā izmantojot līmi, skaidas tiek presētas lielās plātnēs. Standarta kokskaidu plātņu ražošanā skaidu savienošanai parasti tiek izmantota karbamīdlīme. Mitrumizturīgām plātnēm līme tiek pastiprināta ar melamīnu.

Ir plātnes, kas piemērotas grīdām, sienām, iekšējiem griestiem un zemgriestiem, kā arī mēbelēm un iekārtojumam. Apstākļiem ar augstu mitruma līmeni tiek izgatavotas mitrumizturīgākas skaidu plātnes.

OSB

OSB (Oriented Strand Board) ir salīdzinoši jauns produkts – kas vidējs starp kokskaidu plātni un saplāksni. Plātnes tiek ražotas, ar spiediena un siltuma palīdzību salīmējot kopā garas koka skaidas. Skaidas tuvu virspusei novietotas plātnes garenvirzienā, bet plātnes vidusdaļā – perpendikulāri garenvirzienam.

Plātnes ražo gan no skujkoku, gan lapu koku skaidām, savukārt skaidu līmēšanā izmanto fenola vai melamīna-karbamīda līmi.

  Share on: