Norisināsies Starptautiskās koka arhitektūras dienas

19.10.2011

Pasaules arhitektūras dienas tradīciju kontekstā, Kuldīgas novada pašvaldība sadarbībā ar Baltijas arhitektūras centru organizē Starptautiskās arhitektūras dienas 20. oktobrī Kuldīgā un 21. oktobrī Rīgā. Arhitektūras dienas tiek plānotas kā formālu un neformālu diskusiju cikls starp Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas arhitektiem par aktuālām tēmām.

Arhitektūras dienu dalībnieki Kuldīgā iepazīsies ar pilsētas vēsturisko centru, kas veidojies 17.-18. gadsimtā. Kuldīgas Rātes Lielajā zālē notiks starptautiska zinātniski praktiska konference „Koks arhitektūrā. Mantojums un mūsdienas". Tajā ar ziņojumiem uzstāsies Kuldīgas novada pašvaldības galvenā arhitekte Jana Jākobsone („Kuldīgas vēsturiskā centra vērtības. Zaudētās apbūves atjaunošanas piemēri un ieceres") un pazīstamais Krievijas arhitektūras kritiķis un koka arhitektūras izstāžu kurators Nikolajs Maļiņins („Koka arhitektūras vārdnīca. Projekts „Paralēles"), kā arī Latvijā dzīvojošais, pazīstamais arhitektūras teorētiķis, mākslas zinātņu doktors Aleksandrs Rapaports „Koks kā substance mūsdienu arhitektūrā").

Starptautiskajās koka arhitektūras dienās plānota diskusija, kurā līdzās ar ziņotājiem piedalīsies arī Latvijas arhitekti I.Butāne, D.Zalāne, I.Dirveiks, U.Lukševics, A.Šmite, M. Eisava un L.Ļesņakova no Baltkrievijas, kā arī mūsu valsts pašvaldību pārstāvji, investori un pilsētplānošanas speciālisti. Diskusiju vadīs Rīgas domes bijušais Pilsētas attīstības departamenta vadītājs Igors Graurs. Notiks Nikolaja Maļiņina un izdevniecības „TATLIN" (Krievija) katalogalbūma „Novoje derevjannoje" („Jaunais, no koka darinātais") prezentācija. Paredzēts, ka konferencē pieņems Starptautisko koka arhitektūras dienu rezolūciju.

Dienu dalībnieki iepazīsies arī ar koka mantojumu un mūsdienu apbūvi Rīgā un Jūrmalā. Kalnciema ielas koka ēku kvartālā Rīgā ieplānota Nikolaja Maļiņina meistarklase „Projekts „Paralēles"" un katalogalbūma „Jaunais, no koka darinātais" prezentācija, kā arī iepazīšanās ar arhitektes Zaigas Gailes pieredzi koka mantojuma glābšanā un atjaunošanā.

Vairāk informācijas un pasākuma programma interneta vietnē www.archbaltic.lv

 

  Share on: