Mūsdienu koka būvmākslai veltīta lekcija

01.11.2011

Sestdien, 5. novembrī plkst. 17.00 Kalnciema kvartālā Rīgā ar lekciju uzstāsies austriešu arhitekts Juri Troy (juri troy architects), kurš pārstāv Forarlbergas arhitektu jauno paaudzi un ar savu radošo darbību izpelnījies dažādus apbalvojumus gan Austrijas, gan starptautiskā mērogā.

Arhitekts Ervins Krauklis: "Jau pāris gadus esmu vēlējies uzaicināt uz Rīgu kādu no Forarlbergas (Vorarlberg — Austrijas federālā zeme pašos valsts rietumos, starp Šveici, Lihtenšteinu, Bavāriju un Tiroli) jaunās paaudzes arhitektiem. Man šķiet, ka arhitekti nekur tā neprot strādāt ar koku, kā Forarlbergā. Iespējams, atbilde ir spēcīgā namdaru un galdnieku tradīcija šajā teritorijas ziņā otrajā mazākajā Austrijas federālajā zemē. Liela daļa arhitektu vispirms mācās arodu savu vecāku un vecvecāku darbnīcās, un tikai tad dodas studēt uz augstskolām Insbrukā, Vīnē, Minhenē, Grācā, Cīrihē un vēl tālāk. Šķiet, arī arhitektu koncentrācija uz iedzīvotāju tūkstoti šeit pārspēj jebkuru citu vietu pasaulē, bet kvalitatīvas arhitektūras blīvums uz kvadrātkilometru ir pārsteidzoši augsts. Forarlbergas koka arhitektūras labākos paraugus apbalvo reizi divos gados. Tos, un daudz citas informācijas par novada moderno koka būvmākslu var atrast http://holzbaukunst.at/

Vēl viena īpatnība, kuru būtu vērts uzsvērt, ir šīs arhitektūras efektivitāte. Lielāko daļu  jauno ēku projektē un būvē atbilstoši pasīvās vai ļoti zema enerģijas patēriņa ēkas standartam. Kā šādas efektivitātes prasības ietekmē arhitekta darbu: cik grūti vai viegli ir sasniegt pasīvās ēkas standartu, kā mainās arhitektūra, cik liela nozīme arhitekta darbā ir konsultantiem un inženieriem? Šos un citus jautājumus varēsim uzdot gan lekcijas laikā, gan pēc tās iecerētajā diskusijā pie vīna glāzes.

Īpaša pateicība Austrijas Republikas vēstniecībai par atbalstu pasākuma organizēšanā. Pagājušajā gadā Latvijā bija aplūkojama lieliska Austrijas modernās koka arhitektūras izstāde. Tā iedvesmojusi mūsu sadarbību, un es esmu pārliecināts, ka Latvijas arhitektu sabiedrību nākotnē gaida daudz interesantu un bagātinošu, ar Austrijas būvmākslu un amatniecību saistītu pasākumu."

Lekciju organizē arhitektu birojs Krauklis Grende ar Austrijas Republikas vēstniecības Rīgā atbalstu.
Lekcija notiks angļu valodā.
Ieeja brīva.

Dalībai jāpiesakās pa epastu ervins.krauklis@gmail.com vai T. 29288920

  Share on: