Konference „XXI – Koksnes gadsimts” (arī prezentācijas)

08.03.2013

Koka kā būvmateriāla renesanse jeb popularizēšana notiek visā pasaulē, lai būvētu ilgtspējīgi un lai samazinātu CO2 izmešu apjomu. Latvijā jāmeklē risinājumi kā koka izmantojumu konstrukcijās un apdarē paplašināt ne tikai privātmāju būvniecībā, bet arī panākt tā izmantošanu sabiedrisko un rūpniecisko objektu celtniecībā. Ar Zemkopības ministres Laimdotas Straujumas uzrunu 7. martā RISEBA Arhitektūras un mediju centrā H2O 6 tika atklāta starptautiska konference, kurā piedalījās arhitekti un būvnieki, kokmateriālu ražotāji un topošie nozares pārstāvji, kā arī pašvaldību un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji.

Kā un kāpēc Latvija ir atteikusies no koka daudzstāvu apbūves savā prezentācijā stāstīja Uldis Spulle no Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta (MeKA), bet viņa kolēģis Edgars Bukšāns izklāstīja koka ēku ugunsdrošības nodrošināšanas aktualitātes Latvijā un Eiropā.

Hans Andrens no Vaxjo (Zviedrija) demonstrēja jau uzbūvētos objektus un iepazīstināja ar lēmumiem ka pilsēta tapusi no neliela ciema par ilgtspējīgas būvniecības paraugu.

Koksni kā ilgtspējīgu būvniecības materiālu savā prezentācijā demonstrēja projekta Eco2wood pētnieks Matti Kuittinen (Somija).

Konferences otrajā daļa par stereotipiem un realitāti jeb koksnes kā materiāla aizstāvība publiskā telpā savā prezentācijā runāja Ineta Geipele,  RTU Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūta direktore, bet žurnālists Juris Kaža iepazīstināja ar futūristisku ieskatu par koksnes kā materiāla izmantošanu nākotnē. Paneļdiskusijā, ko vadīja Ansis Bogustovs savus viedokļus izteica Kristaps Klauss no Latvijas Kokrūpniecības federācija, rūpnīcas “VEREMS” valdes priekšsēdētājs Jānis Staris, Andra Feldmane no Latvijas Pašvaldību savienības un arhitekts Ervins Krauklis. Vai pozitīvas tendences sāksies ar pieprasījuma radīšanu vai tieši pretēji – ar piedāvājuma radīšanu, vai tomēr ar kvalificētu speciālistu apmācīšanu? Konference bija labs impulss, lai tēmu aktualizētu visās nozarēs un turpinātu darbu.

Informatīvie atbalstītāji: „Latvijas Arhitektūra”, „Latvijas
Būvniecība”.

Prezentācijas:
Kāpēc Latvija atteikusies no koka daudzstāvu apbūves. Uldis Spulle
City of Vaxjo. Hans Andrens
Koka konstrukciju ugunsdrošība. Edgars Bukšāns
The role of wood in sustainable construction. Matti Kuittinen

II daļa
Koksne publiskajā telpā. I. Geipele
Koks nākotnē. J. Kaža

  Share on: